Hoe maak je yoghurt?

Yoghurt maken met het YogurtNest? Dat is kinderspel!

Voor een eenvoudige basisyoghurt verwarm je de melk tussen de 50°C en 60°C (niet warmer, want dan dood je de yoghurtbacteriën). Doe de warme melk in een goed afsluitbare pot en voeg een koffielepel yoghurt aan de melk toe. Roer goed. Kies bij voorkeur een yoghurt met een lange houdbaarheid. Sluit de pot goed af zodat deze niet lekt en stop het in het YogurtNest. Dek af met het mutsje en strop goed toe. Na 6 à 8 uur heb je je eigen gemaakte, fantastische, heerlijke yoghurt. Deze is voor binnen, buiten en onderweg.

 

 

 

Om sojayoghurt te maken, volg je hetzelfde proces. Bij andere plantaardige yoghurt heb je een verdikkingsmiddel nodig. Dit verdikkingsmiddel voeg je onmiddellijk toe aan de plantaardige melk. Verwarm de melk tot het een romige textuur bekomt. Mixen of blenden helpt tegen klonters. 

 

Voor een romige structuur kun je volgende verdikkingsmiddelen gebruiken:

– Guargom (3 tl/L)

– Xanthaangom (3 tl/L)

– Johannesbroodpitmeel (3 tl/L)

– Maïszetmeel (3 el/L)

– Arrowroot poeder (3 el/L)

– Tapiocazetmeel (4 el/L)

– Cassavemeel/Maniokmeel (4 el/L)

 

Indien gewenst kun je ook werken met Agar-Agar. Door 0,5 tl/L toe te voegen en je mengsel eerst 5 minuten te laten koken en dan afkoelen, bekom je eerder een geleiachtige textuur.

 

Wil je het ook op z'n Grieks?

Wil je van die lekker dikkere yoghurt zoals Griekse yoghurt? Dat kan ook met het YogurtNest! Gebruik onze uitlekdoek daarvoor! 

– Maak je yoghurt in het YogurtNest.

– Neem een vergiet of zeef en leg daar het uitlekdoek in.

– Doe de yoghurt daarin en zet koel weg.

– Haal na een tweetal uur (of bij de gewenste dikte) het uit de ijskast. 

– Roer de yoghurt wat om (de buitenste rand zal stugger zijn) en zet koel weg.

– De wei (het sap dat uitgelekt is) is bijzonder voedzaam. Je kan deze drinken of gebruiken in andere gerechten (bvb als vocht bij je brood).